HET ZIJN NOOIT DE OGEN DIE KUNNEN ZIEN HOE MOOI IEMAND IS

Ze krulde haar haren rond haar vingers terwijl ze haar lippen tuitte.

“Ik begrijp niet waarom mannen alleen maar in mij geïnteresseerd zijn vanwege mijn lichaam”.

Ik keek naar haar, haar borsten ploften bijna uit haar jurk en haar jurk was zo kort aan de onderkant dat ze niet kon bukken zonder dat haar onderbroek te zien zou zijn.

“Ik ben een succesvolle zakenvrouw!” ging ze verder, “Ik ben goed in wat ik doe, ik kan contracten binnen halen, ik ben slim, ik heb een titel. Waarom kunnen mannen niet daar naar kijken?” Ze knipperde een paar keer en tuitte haar lippen weer.

Ik weet dat ze succesvol is, ik had tot nu toe alleen over haar gelezen, maar haar nog nooit ontmoet. Ik moet hard nadenken om niet alle informatie die ik over haar gelezen heb online en in zakelijke magazines mee te nemen in mijn oordeel en ik kan het niet nalaten om eerlijk te zijn. Dus ik vraag haar: “wat is jouw boodschap naar mensen in het algemeen, wat wil je dat ze weten over jou?”

Ze rolde met haar ogen: “wat ik zonet zei. Dat ik slim ben, dat ik succesvol ben, dat we vrouwen aan de top nodig hebben, dat elke vrouw alles kan bereiken in business.”
Heel even denkt ze in stilte en vult dan aan: “ik wil dat andere vrouwen mijn voorbeeld volgen en begrijpen dat ook zij rijk kunnen worden door slim te werken in plaats van hard te werken. Work smart, not hard. Ik wil een rolmodel zijn voor meisjes die niet geloven dat het mogelijk is om het te maken in een mannenwereld.”

En ik vroeg haar: “wat is de boodschap van je kleding?”

Ze kijkt me aan alsof ik van een andere planeet kom (van Mars 😉 )
“Dat is een succesvolle zakenvrouw ben! WEET JE WEL WAT DEZE JURK KOST?”

Ze zucht, denkt na over mijn vraag en schudt meewarig haar hoofd. “Weet je wat het mij kost om in deze jurk te passen? Hoe hard ik werk en gewerkt heb om te komen waar ik vandaag de dag ben?”

Ik antwoord niet maar ik stel een andere vraag omdat hetgeen ik wil zeggen nog niet doordringt.

“Wat is de boodschap van jouw kleding naar anderen toe? Iemand zoals ik, die mode niet begrijpt en het niet uitmaakt wat iemand draagt. Mag ik zeggen wat ik denk wat jouw boodschap is richting iemand zoals ik?”

“Ga je gang” zegt ze een beetje geïrriteerd.

“Ik denk dat jouw jurk erg goedkoop was omdat ze niet genoeg stof hadden om het af te maken. En…” “Het is een GUCCI!” onderbreekt ze boos.

Ik heb geen idee wat een guzzi is, maar schijnbaar is het erg duur.

“Relax” zeg ik tegen haar, “je had gezegd dat het okay was dat ik zou zeggen wat volgens mij de boodschap van jouw kleding is”.

Ze knikte: “ga verder”.
Ik ben modeblind, ik heb anderen die mij vertellen wat ik wel en wat ik niet moet dragen. Ik heb mensen die kleding voor mij kopen. Dus maak je niet druk dat ik niet weet wat een guzzi is.

“Gucci” glimlachte ze.

“Mijn punt is niet over de lengte van je jurk, dat moet je zelf weten. Ik heb hoertjes gezien die minder huid lieten zien dan jij.”

Ze vond de opmerking overduidelijk niet leuk en was aan het worstelen om niet te antwoorden. Als je succesvol en bekend bent, heb je waarschijnlijk niet veel mensen om je heen die je de brute waarheid durven te zeggen. En ik wilde juist bruut tegen haar zijn en het in haar rammen (niet dubbelzinnig bedoeld) dat haar persoonlijke boodschap en de boodschap van haar outfit elkaar tegenspraken.

Naar mijn mening is jouw boodschap: je moet veel huid laten zien om succesvol te zijn. Je moet af en toe wat zwiepen met je haar en flirten met je zakelijke gesprekspartners om te krijgen wat je wilt. Jij vertelt andere vrouwen dat ze zich moeten kleden als een hoertje om de deal te krijgen.”

Voordat ze mij kon onderbreken ging ik gauw verder: “ik begrijp dat dit niet is wat je zeggen wil, maar ik leg jou uit hoe anderen de boodschap van jouw outfit interpreteren. Wat je boodschap ook is, dat is dat als je niet zo dun bent als jij, niet zo mooi als jij, niet gekleed bent alsof je geld als water hebt, dat je het dan niet gaat redden in het zakenleven. En ik weet dat dit niet de boodschap is die je uitstralen wil. Ik weet dat je wilt dat meisjes naar jou kijken en tegen zichzelf zeggen: Ik kan het ook! Ik kan zoals haar zijn!

En ik weet dat er veel mensen naar je opkijken. Je BENT een rolmodel voor veel vrouwen en meisjes. Je hebt me net verteld hoe hard je hebt gewerkt om in die jurk te passen en hoe hard je werkt om het te redden in het 'old boys network'. Ik weet dat jij je goed voelt doordat je dit dragen kunt en dat je trots bent op jezelf voor wat je hebt bereikt en dat moet je ook absoluut zijn: wees trots op wie je bent, wat je bent en wat je tot nu toe al hebt bereikt. Maar stap uit jouw schoenen en stap in de schoenen van een 10 jarig meisje en kijk dan eens naar jou: wordt de boodschap van je hart ondersteund door de boodschap van jouw verschijning?”

Ik wachtte even na mijn vraag en keek naar haar. Zelfs onder al die lagen make up was haar gezicht bleek…

Ze keek naar de vloer, denkend maar ze bleef een tijdje stil.

Opeens begon ze te glimlachen, opeens was het alsof de wolken verdwenen en de zon begon te schijnen.

“Niemand heeft mij ooit verteld dat ik er niet geweldig uit moest zien om anderen te overtuigen in business. Al mijn hele leven vertellen mensen dat dit is wat ik moet doen, zeggen of dragen om te krijgen wat ik wil. Dress to impress. Maar je hebt gelijk” en ze keek mij recht in de ogen. “Ik heb klasse en stijl. Wat de prijs van de jurk ook is, ik hoef mij niet goedkoop te kleden, ik kan…”

Ik onderbrak haar omdat ik niet wilde dat zij zichzelf ging veroordelen.

“Je hoeft niet de regels te volgen die anderen jou hebben opgelegd, je hoeft het pad niet te volgen dat anderen voor je gebaand hebben. Het enige dat ik je vraag is dit: als je meisjes en vrouwen wilt inspireren om jouw voorbeeld te volgen, wat is je boodschap? Is jouw verschijning een ondersteunende boodschap dat zij het ook kunnen of is het een drempel? Hoe kijkt dit 10 jarige meisje naar jou?”

Ik gaf haar even de tijd om na te denken over de vragen.

“Nu, terug naar je oorspronkelijke vraag. Je vroeg mij waarom mannen niet in jou als persoon geïnteresseerd zijn, in jou als succesvolle zakenvrouw.   Geloof me, je wilt niet weten wat mannen denken als je zo gekleed in de board room stapt. Het verhoogt hun lust maar het verlaagt hun respect. Lust en medelijden wordt gegeven maar respect en aanzien moet je verdienen.

Het gaat er niet om wat je draagt, het gaat er om wat je vertelt met je outfit. In de toekomst, het enige wat ik wil dat je denkt hierover is: wat is mijn boodschap EN ondersteunt het verhaal van mijn outfit het verhaal wat ik vertellen wil?

Om preciezer te zijn, vraag ik aan jou: ben jij congruent?”

De laatste keer dat ik haar op TV zag was ze inspirerend, ze was een baken van hoop voor een groeiende groep meisjes die begrijpen dat ze niet superdun hoeven te zijn of silicone borsten om succesvol te zijn in business. Zij vertelt vrouwen dat zij het ook kunnen bereiken en dat het niet afhangt van hun looks maar hun brein. Uiteraard is het verzorgen van jezelf een ondersteuning van je boodschap dat je ook voor zaken zorg kunt dragen, zorg dragen voor hun geld, maar het is niet jouw looks, maar je brein dat vertrouwen bouwt. Looks vervagen maar innerlijke schoonheid blijft altijd stralen.

Het maakt niet uit hoe beroemd je bent, je moet je woorden en je acties voor je laten spreken…

Yep, ook al ben ik een man, ik luister naar Helen Fisher, Oprah Winfrey, Iyanla Vanzant (Iyanla is een titel, niet haar voornaam) Malala Yousafzai, Brittany Wenger, Brené Brown en vele andere inspirerende vrouwen en het punt is: hun verschijning leidt niet af van hun boodschap.

Zijn jouw woorden, acties, verschijning in 1 lijn met de boodschap die jij in deze wereld wil brengen? Ben jij congruent?

Vertel het mij, vertel het anderen, vertel het jezelf…
Bevestig jouw boodschap aan jezelf, wees open over je dromen, vertel het anderen, reageer op dit bericht en deel jouw boodschap, deel je dromen.

Wat wil jij vertellen, wat wil jij toevoegen aan deze wereld, wat is jouw boodschap?